De beste fitness attributen om thuis te trainen

Inhoudsopgave

Thuis trainen met je eigen fitness attributen

Thuis trainen kent vele voordelen. Zo kan je het op je eigen tijd doen, heb je geen abonnementskosten of heb je rekening te houden met andere sporters in de gym. Om thuis te kunnen sporten heb je natuurlijk attributen nodig om de oefeningen mee te doen. Dit kan al voor met een klein budget. In dit artikel neem ik je mee in de beste attributen om thuis je fitness oefeningen te kunnen doen. Ben je benieuwd naar de beste homegym opstelling? Lees dan dit artikel.

1. Fitness matje

Een fitness/yoga matje kost bijna niks maar mag niet ontbreken als je thuis gaat sporten. Met een fitness matje kan je verschillende buik oefeningen doen maar bijvoorbeeld ook een complete yoga workout, stretchen en andere handige oefeningen.

2. Weerstandsbanden/elastieken

Weerstandsbanden en elastieken zijn perfect om thuis te sporten. Met een paar weerstandsbanden en elastieken zijn alle spiergroepen effectief te trainen. Met een weerstandsband is de zwaarte van de oefening te verhogen die je vervolgens verder op lichaamsgewicht uitvoert. Een elastiek is te gebruiken om vrijwel iedere oefening uit te voeren door het elastiek ergens aan vast te maken en op deze manier de weerstand van een pull of push beweging te vergroten.

3. Verstelbare dumbells

Een complete dumbell set is in veel gevallen niet alleen extreem duur maar neemt het ook een hoop ruimte in beslag. Daarom is een verstelbare dumbell set perfect om thuis te trainen. Je houd ruimte over voor andere fitness toestellen voor je homegym en kan toch alle oefeningen verzwaard uitvoeren. Verstelbare dumbells zijn in te stellen van 2-32kg. In combinatie met een fitness bankje zijn alle spiergroepen zeer effectief te trainen.

Uiteraard zijn er ook andere opties als het gaat om dumbbells. Zo zou je kunnen kiezen voor PU dumbbells of hexagon dumbbells. Toch raden wij aan bij het trainen thuis om te kiezen voor de verstelbare dumbbells. Let er wel op dat deze dumbbells een stuk kwetsbaarder zijn als de dumbbells die je in de sportschool gewend bent.

verstelbare dumbells

4. Barbell / halterstang met losse gewichten

Als je echt zwaar wil trainen kan een halterstang niet ontbreken. Met een halterstand en schijven om gewicht toe te voegen zijn oefeningen zoals de deadlift, squat of een benchpress goed uit te voeren. Het is natuurlijk wel belangrijk om dan ook te denken aan rubberen vloertegels zodat de buren niet gek worden van het gebonk 😉. Een bankje en een rack om de stang in te hangen zijn dan belangrijke toevoegingen.

De keuze voor een barbell is snel gemaakt. Zo ben je in de meeste gevallen al geholpen met een klassieke olympische halterstang. Deze stang is 220cm lang en 20kg zwaar en geschikt voor schijven met een disc grootte van 50mm. Deze stang ken je van de sportschool. Mocht je specifiekere wensen hebben op het gebied van bijvoorbeeld maximale belasting van de barbell, het gewicht van de barbell of speciale uitvoeringen zoals een safety-bar, EZ-bar of andere opties dan is het goed om even contact op te nemen en je te laten adviseren.

Bij het kiezen van losse gewichten zoals schijven heb je ook een aantal opties. Voor thuis gebruik raden wij een van de volgende 2 aan:

Bumper plates

Bumper plates zijn schijven met een dikke rubberen demprand wat ze zeer geschikt maakt voor oefeningen zoals bijvoorbeeld een deadlift. Daarnaast voorkomt het schade aan de vloer en dempt het bovendien het geluid.

PU halterschijven

Een andere goede optie zijn de klassieke PU halterschijven. Deze ken je waarschijnlijk uit de sportschool en kenmerken zich door de handvaten in de halterschijven. Vaak zijn ook deze schijven voorzien van een beschermlaag.

5. Verstelbaar fitness bankje

Zoals net al aangegeven kan je met enkel losse gewichten, barbells of elastieken al een hoop oefeningen doen. Toch zijn de mogelijkheden aanzienlijk groter als je een verstelbaar fitness bankje hebt. De verstelbare bank maakt het mogelijk om oefeningen als een benchpress te doen maar bijvoorbeeld ook verschillende oefeningen voor arm, rug en zelfs been. Een fitness bankje zou eigenlijk niet mogen ontbreken. Zeker niet gezien de laag geprijsde opties.

Een normale verstelbare fitnessbank zijn voor al enorm veel oefeningen te gebruiken. Toch kan het ook een goede keuze zijn om voor een fitnessbankje te gaan met verschillende extra opties. Zo zou je bijvoorbeeld voor een fitnessbankje kunnen gaan die ook een leg-curl & leg extension mogelijk maakt. Of bijvoorbeeld een been steun heeft zodat je er makkelijk je buikspieren op kan trainen. Tot slot kan je voor een fitnessbankje gaan die naast alle bovenstaande opties nog een extra preacher curl attachment heeft. Zoals je al hoort een hoop opties en goed om je goed in te verdiepen en te laten adviseren.

fitnessbank, verstelbare fitnessbank

6. Squat Rack / krachtstation

Een (half) rack maakt de mogelijkheden om thuis te trainen een stuk uitgebreider. Uiteraard is het rack enorm handig om veilig te kunnen squaten, benchpressen en andere zware oefeningen te doen met barbell. Maar het heeft vaak ook direct een pull-up bar en de mogelijkheid om verschillende uitbreidingen toe te voegen om andere oefeningen als dips uit te voeren. Met enkel een barbell, een verstelbare bank en een bench is je volledige lichaam al zeer effectief te trainen. Zie voor inspiratie hier alle barbell only workouts.

7. Multistation

De absolute must-have van elke thuis sportschool. Een enkel een multistation zijn alle spiergroepen te trainen. Het apparaat is bijna alles in 1. Je kan het gebruiken als rack voor de gangbare oefeningen, kan geïsoleerd trainen met de smith machine en hebt zelfs een pulley station voor alle overige geisoleerde oefeningen zoals een lat pulldown, cable fly en vele andere oefeningen. Bovendien zijn de kracht stations uit te breiden met verschillende attachments die er voor zorgen dat de mogelijkheden worden uitgebreid. Het neemt wat ruimte in beslag en is een wat hogere investering als de eerder genoemde opties maar zeker de moeite waard! Meer lezen over multistations? Lees dan dit artikel

Multistation, multifuctioneel fitness apparaat, squatrek

Conclusie:

Met slechts een aantal attributen zijn de meeste oefeningen al goed uit te voeren en kan jij een goede home workout doen of je eigen thuis sportschool inrichten. Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke wensen en budget. We helpen je daarom graag verder en komen graag met je in contact om je persoonlijk te adviseren! Je kan er ook voor kiezen om direct online te bestellen. Dit kan niet bij ons maar wel bij onze leverancier Perform Fitness Equipment op hun webshop. Klik hier om direct naar hun webshop te gaan!

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn