waarom starten met bedrijfsfitness?

Inhoudsopgave

Waarom zou je starten met bedrijfsfitness? Als je bent zoals de meeste mensen, breng je waarschijnlijk het grootste deel van je werkdagen door op kantoor. Daarbij worden we mede daardoor al ongezonder en komen we niet meer aan onze dagelijkse beweging zoals we vroeger kregen tijdens onze werkzaamheden. Dit resulteert niet alleen in fysieke problemen voor de werknemer op kantoor, maar heeft ook zijn uitwerking op zaken als productiviteit, werksfeer, ziekte verzuim en een hoop andere zaken. Dit alles terwijl de werkdruk toeneemt en het lastiger als ooit is om geschikt personeel te vinden voor de functies die we zoeken.

In dit artikel nemen we je mee in redenen om te kiezen voor bedrijfsfitness als onderdeel van de oplossing.

Wat verstaan wij onder bedrijfsfitness?

Bedrijfsfitness kan je natuurlijk op verschillende manieren invullen. Zo wordt er tegenwoordig een hoop meer gedaan omtrent de vitaliteit en gezondheid van werknemers. Zo zijn er initiatieven om op de fiets naar werk te gaan, gezonde lunches te faciliteren en andere manieren te bedenken om werknemers in beweging te krijgen. In dit artikel behandelen wij vooral de voordelen van bedrijfsfitness op werk, door een fitnessruimte in te richten en de mogelijkheid te bieden aan je personeel om op werk, tijdens of om werktijden heen gratis te kunnen trainen.

Verbeter productiviteit

De werkdruk is groter dan ooit binnen veel bedrijven. Er wordt veel van je verwacht en de stress neemt in die zin ook toe. Het laatste wat je dan wil is een ongezonde werknemer die weinig tot niets gedaan krijgt of door stress het werk laat liggen of misschien zelfs erger met zwaardere klachten thuis komt te zitten. Een vitaal team draagt bij aan een productieve werksfeer. Je kent het vast wel van uren aan een stuk door werken, je hele hoofd vol en er komt weinig tot niks meer uit je. Vervolgens kom je in beweging, loop je een rondje of ga je naar de sportschool en kom je terug met vernieuwde energie en focus. Dit kan je eenvoudig creeëren door deze mogelijkheden te faciliteren op de zaak.

Betere bedrijfscultuur en aantrekken personeel

De bedrijfscultuur; ofterwijl hoe de mensen het bedrijf zien en het bedrijf ervaren is enorm van belang. Zeker in de huidige tijdsgeest waarbij het in veel branches bijna onmogelijk is om aan geschikt personeel te komen. In de huidige concurrerende arbeidsmarkt moeten bedrijven potentiële werknemers meer bieden dan alleen een salaris. Ze moeten voordelen bieden waardoor hun werkplek zich onderscheidt van de rest. En wat is een betere manier om toptalent aan te trekken dan hen toegang te bieden tot een bedrijfsfitnessruimte? Als je dergelijke voorzieningen aanbiedt, geef je de boodschap af dat je geeft om het welzijn van je werknemers en dat je je inzet voor een gezonde werkomgeving.

Daarnaast werkt dit niet alleen uit op het aantrekken van goed personeel. Je geeft ook een signaal af naar de buitenwereld. Wat voor type ondernemer/onderneming ben je? Hoe ga je om met personeel? Wat voor type mensen werken daar? Met gezonde en gelukkige medewerkers bouw je aan een gezonde uitstraling van je bedrijf wat bovendien het resultaat ten goede komt.

Een hecht team

Een bedrijfsfitness ruimte is bij uitstek een plek om elkaar te spreken en echt beter te leren kennen los van de werkvloer. Hoe vaak spreek jij iemand van een andere afdeling, de eigenaar van het bedrijf of die collega die je altijd voor een specifiek iets nodig hebt eens buiten de werkvloer, of überhaupt over iets wat niet werk gerelateerd is? Sporten verenigd mensen en door dit samen te doen bouw je een hechter team om die daardoor ook beter samen komt te werken.

In grotere bedrijven zou je zelf op deze manier mensen meer kunnen betrekken bij de bedrijfsvoering omdat je werknemers spreekt die je anders niet gauw tegen zou komen of zou bevragen op zaken binnen het bedrijf in een ontspannen setting. Analyseer je eigen team eens en denk eens in wat het voor jouw team zou betekenen als je elkaar vaker zou spreken op een ontspannen manier waarbij je bovendien bouwt aan je gezondheid en een betere werkomgeving.

Kosten besparen

Dit klinkt vreemd, kosten besparen op een investering in een gym op de zaak. Hoe werkt dat?

Laten we eens beginnen met wat een bedrijf aan kosten maakt op gebied van personeelskosten die je hier (eventueel) mee zou verlagen. Wat besteed een gemiddeld bedrijf aan recruitment, behoud personeel in de vorm van hoge lonen etc. en zaken als ziektekosten en verzuim? Hoe groter het bedrijf hoe schrikbarender de kosten. Hoe zou het zijn als je hier ook maar een fractie op zou besparen? Voordelen daar gelaten zou het alleen daarom al goed uitkunnen.

Toch willen we je meer vertellen over de kosten van bedrijfsfitness en wat dit voor jou zou betekenen. Daarom schreven we een uitgebreid artikel over hoeveel bedrijfsfitness kost. Lees het artikel hier.

Wetgeving

Wij hopen natuurlijk dat dit niet de enige reden is dat je er mee aan de slag wil. Toch is het wel een zeer relevant punt. Zo bestaat er tegenwoordig wetgeving omtrent hoe je om zou moeten gaan met personeel en de vitaliteit van je werknemers. Dit gaat dieper in op gezondheid, een gezonde werkomgeving en hoe jij hier als ondernemer en bedrijf aan bijdraagt. Bedrijfsfitness speelt hier een directe rol in en zou ten opzichte van vele alternatieven nog wel eens de meest efficiënte kunnen zijn. Benieuwd naar deze wetgeving? Lees het artikel wat wij er over schreven hier.

Conclusie

De voordelen van het bouwen van een bedrijfsfitnessruimte zijn duidelijk: verbeterde productiviteit, verhoogd moreel, het aantrekken van toptalent, verbeterde teambuilding, en lagere zorgkosten. Als je op zoek bent naar manieren om je werkomgeving te verbeteren en je resultaten te verbeteren, dan zou de bouw van een fitnessruimte bovenaan je lijstje moeten staan! Benieuwd naar wat een bedrijfsgym kost? Of persoonlijk advies bij het intekenen en ontwerpen van de ruimte? Neem dan contact met ons op.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn