Zo begin je jouw eigen sportschool of personal training studio

Inhoudsopgave

Wanneer je een passie hebt voor sport en bewegen, het motiveren van anderen en het actief bezig zijn als beroep kan het starten van een sportschool of personal training studio de perfecte vervolg stap zijn. Misschien ben je al wel personal trainer en droom je er van om op je eigen locatie mensen te begeleiden. Een logische volgende stap is dan het maken van een plan en het zoeken naar de juiste informatie en middelen. Daar gaan we jou in dit artikel bij helpen zodat je alle stappen weet die je moet zetten om succesvol een sportschool of personal training studio te starten.

Een droom of wens zonder een gedegen strategie zal altijd een droom blijven. Daarom is het erg belangrijk om een goed plan en een heldere strategie te maken. Hierbij zijn een aantal factoren van groot belang. De zaken die je in elk geval voor de start zou moeten weten zijn:

Wat voor soort sportschool wil je beginnen?

Er zijn verschillende type sportscholen, zo zijn er kleine personal training studio’s, boutique sportscholen, specialistische sportscholen, commerciële “normale” sportscholen en sportschool concerns zoals bijvoorbeeld een basic-fit, Big-gym of andere bekende sportschool ketens. We gaan de verschillende type sportscholen even kort bij langs om een beeld te schetsen van wat het inhoud.

Personal training studio’s: Kleine sportscholen die gericht zijn op het persoonlijk begeleiden van haar klanten. Dit zijn vaak kleinere ruimtes met in elk geval de middelen voor het doen van de noodzakelijke oefeningen. De ruimte en benodigde apparatuur zijn aanzienlijk minder als bij “normale” sportscholen. De perfecte stap als je een volgende stap wil zetten met je personal training bedrijf.

Specialistische sportscholen: Denk hierbij aan bijvoorbeeld crossfit boxen, functional training studio’s en calisthenics ruimtes. Deze sportscholen hebben een bijzondere doelgroep en daarmee compleet andere materialen nodig als de gangbare fitnessruimtes.

Boutique sportscholen: Het lijkt veel op een normale sportschool, al is het een stuk kleiner en daarmee vaak ook een stuk exclusiever. Er heerst een rustige sfeer en er is meer ruimte voor persoonlijke aandacht.

“normale” commerciële sportscholen: De klassieke sportschool zoals je hem kent. Vaak toegankelijk voor iedereen en gericht op het grote publiek. Je kan hier fitnessen, groeplessen volgen en vaak meerdere soorten trainingen uitvoeren. Uiteraard zijn hier ook weer verschillende vormen in te vinden zoals een budget gym, groot concern zoals de basic fit of een sportschool gericht op een bepaalde doelgroep die bij jou past.

Bepaal je doelgroep

Natuurlijk is het leuker om direct naar locaties te gaan zoeken. Toch zou ik eerst eens goed nagaan welke doelgroep je zou willen benaderen. Uiteraard ligt dit in het verlengde van het volgende vraagstuk waarbij je het type sportschool heb gekozen die je zou willen starten. Toch zijn ook binnen deze verschillende type sportscholen weer met verschillende doelgroepen te werken wat de keuze in locatie en apparatuur sterk zal beïnvloeden.

Kies een locatie

Uiteraard is het ook belangrijk om een locatie te kiezen. Sterker nog het is essentieel. Je wil namelijk niet dichtbij talloze concurrenten of uit de buurt van je doelgroep zitten. Een aantal factoren waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van een locatie zijn:

 1. In de buurt van de beoogde doelgroep
 2. Geringe concurrentie
 3. Makkelijk te bereiken
 4. Voldoende parkeergelegenheid
 5. Pro: zichtlocatie
 6. Pro: In de buurt van openbaar vervoer

Het type pand is natuurlijk sterk afhankelijk van de type sportschool die je start. Zo ziet een klassieke sportschool er anders uit dan een personal training studio qua omvang en vereisten en is bijvoorbeeld een crossfitbox vaak in een loods te vinden met buitenruimte. Doe dus gedegen onderzoek en win informatie in bij verschillende makelaars en de gemeente. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een vergunning of een bepaald bestemmingsplan nodig hebt om te mogen starten op een locatie.

Maak een financieel plan

Een sportschool starten is zeker niet gratis. Daarom is het belangrijk om een financieel plan op te stellen zodat je weet welke investeringen je moet maken om te starten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

 1. Fitnessbanken
 2. Squat racks
 3. Fitness apparatuur
 4. Cardio apparatuur
 5. Vloeren
 6. Dumbbells, halterstangen en schijven
 7. Accessoires
 8. Aankleding ruimte
 9. Verbouwingskosten van bijvoorbeeld faciliteiten als de kleedkamers

Om hier een goed beeld van te krijgen raden wij je aan op voorhand een offerte aan te vragen zodat je hier een compleet beeld van krijgt. Uiteraard zijn hierin tal van opties om de kosten te reduceren zoals 2e hands of refurbished apparatuur. Meer weten over de kosten van het starten van een sportschool? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je direct met het berekenen van een indicatie om te kunnen starten.

Laat je vooral niet uit het veld slaan door eventuele investeringen, iedereen begint ergens en je kan zelfs al voor bedragen als 10-20.000 euro een start maken met bijvoorbeeld een personal training studio. Voor de grotere sportscholen moet je vanzelfsprekend denken aan grotere investeringen maar ook hier zijn prima oplossingen voor zoals bijvoorbeeld financiering.

Wat minstens zo belangrijk is als de investering is je plan om winstgevend te zijn met je sportschool. Nu je weet wat voor type sportschool je wil starten, hoe groot die moet worden en voor welke doelgroep die wordt kan je gaan berekenen en uitwerken wat er voor nodig is aan leden, lessen en verkopen om winstgevend te worden.

Kies de juiste fitness apparatuur

De apparatuur die je kiest voor je sportschool is bepalend hoe mensen de gym ervaren. Passend bij jouw concept wil je de juiste fitness apparatuur kiezen. Wat dit voor jou betekend is uiteraard afhankelijk van het type concept wat je neerzet. Uiteraard weten wij als leverancier van nieuwe en 2e hands apparatuur als geen ander waar je aan moet denken. We adviseren je dan ook graag, zoek daarvoor vrijblijvend contact om advies, een prijsopgave of zelfs een 3D plan voor jouw gym te ontvangen.

Bij het starten van een sportschool op personal training studio mogen een aantal zaken eigenlijk niet ontbreken, hier schreven we eerder al eens een artikel over waar ik je graag naar doorverwijs. Lees dit artikel hier.

Liever direct kijken wat wij voor je kunnen betekenen? Bekijk dan hier ons assortimentVraag een offerte aan of kom bij ons langs om de apparatuur te proberen!

Je sportschool starten

Je hebt alle plannen rond. De locatie gevonden, apparatuur op het oog, je kan bijna beginnen. Nu rest alleen nog de verdere voorbereidingen. Wat je nu nog te doen staat is de bouw zelf en de promotie van je sportschool. Dit kan tegelijkertijd. Over het algemeen duurt het bouwen van een sportschool tussen de 2-8 weken afhankelijk van de staat van je pand en de voorraad van machines.

In veel gevallen zijn de machines op voorraad en kan je vrijwel direct van start, zeker als je voor 2e hands apparatuur gaat. mocht dit niet het geval zijn of heb je een grote sportschool dan duurt dit al gauw een aantal weken langer. Dit geeft je de ruimte om promotie te maken voor je sportschool en de eerste leden aan te haken. Nu kan het echte werk beginnen.

Je zal op zoek moeten naar personeel, marketing moeten gaan voeren en eventuele randzaken moeten gaan regelen zoals software.

Ben je razend enthousiast maar weet je ondanks dat niet waar je moet beginnen? Blijf vooral niet hangen in het maken van plannen maar kom in actie. Neem bijvoorbeeld eens vrijblijvend contact met ons op om hier samen over te sparren.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *