De beste fitness apparaten voor jouw sportschool of personal training studio

Inhoudsopgave

Wat is de beste fitness apparatuur voor je fitness studio of sportschool?

De beste fitnessapparatuur in de markt… een vraag die je jezelf stelt als je geïnteresseerd bent in het starten van een professionele fitnessruimte zoals een sportschool, pt-studio of crossfit box of als je voornemens bent om een fitnessruimte in te richten in een meer huishoudelijk omgeving zoals een homegym. Welke fitness apparaten passen binnen jouw situatie en trainingsdoelen?

Om even onderscheid te maken in apparatuur voor professioneel of semi-professioneel gebruik focussen we in dit artikel op de professionele markt, dus voor een fitness studio of sportschool. Uiteraard zijn professionele machines in zowel professionele als semi professionele situaties te gebruiken. Wel zegt het iets over de kwaliteit en vaak ook de functie van de machine. Ben je benieuwd wat volgens ons de beste opstelling met fitness apparatuur is voor een homegym of semi-professionele fitnessruimte? Lees dan dit artikel.

Bepaal de doelgroep

De grootste fout die hierin gemaakt wordt is het blind neerzetten van fitnessmachines. Voor vrijwel elke mogelijke beweging waarmee spieren te trainen zijn worden tegenwoordig fitness apparaten gemaakt en in het assortiment van alle grote merken opgenomen. Dit wil nog zeker niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden of aansluit op de wens van de doelgroep. Dit zorgt voor onnodige investeringen en frustratie achteraf omdat de machines ook nog eens een hoop ruimte in beslag nemen.

Bovendien is iedere fitnessruimte anders. Focus je met jouw fitness studio op de fanatieke krachtsporter? Bodybuilder? Duursporter? Crossfitter? Beetje van alles? Hier moet je het materiaal natuurlijk op afstemmen. Een bodybuilder is niet geholpen met een spinningfiets en een senior niet met een set hexa dumbbells tot 70kg. Stap 1 zou dus ten alle tijden moeten zijn om kritisch te kijken naar je doelgroep en waar die om vraagt.

De beste fitness apparaten voor krachttraining

Als je opzoek bent naar professionele apparaten voor krachttraining kom je al gauw uit op de klassieke apparaten zoals:

 1. squatracks en rigs om te squatten
 2. Benches voor alle bankdruk varianten
 3. Plate loaded fitness apparatuur
 4. Pin loaded fitness apparatuur
 5. Pulley station
 6. Multi jungle stations

De rekken en benches preken voor zich. De pin en plate loaded machines wil ik toch even op inzoomen. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend een goed apparaat en lang niet altijd “passend” binnen de selectie van apparatuur die je selecteert. Je wil er namelijk voor zorgen dat je een goede balans en mix hebt van oefeningen voor elke spiergroep.

Daarnaast heb je met plate loaded machines een andere manier van belasten als met pin loaded machines. Hier kan je in dit artikel meer over lezen. Wat ik hierin sterk aan zou raden is om te starten met alle “populaire” oefeningen. Zet dit in de basis neer, laat je goed adviseren door een kenner. En zet op basis van feedback die je krijgt vanuit de sportschool extra apparaten neer waar nodig.

Apparaten die volgens ons niet mogen ontbreken:

Plate loaded fitnessapparatuur

Plate loaded:

 1.  Pulldown machine
 2. Chest supported row
 3. Lever row
 4. Incline machine press
 5. Chest press
 6. Shoulder press machine
 7. Seated calf raises
 8. Leg press 45 graden
 9. Hack squat

Pin loaded fitnessapparatuur

Pin loaded:

 1. Leg curl variant (seated/lying)
 2. Leg extension
 3. Standing calf raises
 4. Abductor
 5. Adductor
 6. Chest press
 7. Peck deck
 8. Lat pulldown
 9. Low row

Naast bovenstaande machines zal je ook altijd een cable pulley station willen hebben, ofwel in een multi jungle station gecombineerd met bijvoorbeeld lat pulldown, low row en andere oefeningen of als apart apparaat.

Het merk wat je hierin kiest is in onze optiek minder belangrijk als de partij die bij je past. Uiteraard zit er kwaliteitsverschil in en betaal je in sommige gevallen voor de naam van het merk. Toch is een dergelijke investering een lange termijn investering waarin veel merken, mits je goed geadviseerd wordt prima aan te raden zijn.

Ga vooral voor een partij waar je vertrouwen in hebt en die meedenkt met jouw wensen. Zelf kunnen wij op dit gebied meerdere nieuwe en 2e hands machines aanbieden van verschillende merken zoals GymFit, Life fitness, Prime Fitness en andere bekende merken. Allemaal prima opties en we kijken op basis van jouw specifieke behoefte wat het beste past.

Cardio apparatuur

Cardio apparatuur

Ook hier geld weer, ken je doelgroep 😉. Een “normale” sporter kiest over het algemeen voor de normale cardio apparatuur zoals:

 1. Crosstrainers
 2. Loopbanden
 3. Rowing machines
 4. Hometrainers
 5. Stairmaster

Cardio apparatuur

Heb je meer een doelgroep zoals een crossfit box, functional fitness of een Personal training studio zouden de volgende materialen ook een zeer goede keuze zijn:

 1. Air rower
 2. Air bikes
 3. Curved treadmill
 4. Ski Erg

Accessoires en free weight

Perform dumbbells

Uiteraard horen in een sportschool dumbbells, halterstangen, schijven en andere accessoires thuis. Hier wil in in dit artikel niet teveel aandacht aan besteden behalve dat je ook hierin goed geadviseerd dient te worden. Wij kiezen voor Perform Equipment materialen. Wil je meer lezen over deze materialen? Meer informatie of het assortiment bekijken? Neem contact op of kijk hier.

Conclusie

“de beste fitness apparatuur” voor krachttraining, cardio of zelfs de accessoires en materialen zijn enkel te bepalen op basis van de doelgroep en persoonlijke wensen. Daarom verkopen wij professionele machines niet zomaar zonder contact. Dit doen we zeer bewust om te kunnen adviseren in de juiste machines en mee kunnen denken in het concept.

Wil je meer weten over onze productlijnen, een catalogus ontvangen of dat wij meedenken bij het inrichten van jouw fitnessruimte, studio of sportschool? Neem gerust vrijblijvend contact op, dan adviseren we je graag of plannen we een persoonlijke afspraak om kennis te maken.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *