Welke dumbbells moet ik kopen?

Inhoudsopgave

Welke dumbbells moet ik kopen?

Dummbbels zijn bijna onmisbaar in je fitnessruimte. Naast de klassieke oefeningen met een halterstang met schijven mogen de dumbbells niet ontbreken voor een complete en gevarieerde training. Waar je met een halterstang vaak de zogeheten “compound oefeningen” (oefeningen waarbij je grote delen in je lichaam in 1 keer traint) als een squat, benchpress en deadlift uit kan voeren heb je voor het isolatie werk (oefeningen waarbij je een spier geisoleerd kan trainen) toch echt al gauw een set dumbbells nodig. Maar welke zijn de beste om te kopen en waar moet je op letten?

Welke soorten dumbbells heb je?

“klassieke” PU/TPU/rubber dumbbells

Deze dumbbells heeft iedereen wel eens gezien. De klassieke dumbbells die in sportscholen liggen in de brede rekken voor de spiegels. Deze dumbbells zijn zeer geschikt voor extreem intensief gebruik en zijn vaak verkrijgbaar in kleine stappen van 1, 2 of 2,5kg. Omdat de dumbbells vaak rond van vorm zijn kan je de dumbbells prettig op je knieën laten rusten en is er ook niet zoveel aan de hand als je de dumbbells laat vallen op de grond na een oefening. Hiervoor is het wel belangrijk om te kijken of de dumbbell ook een goede beschermlaag heeft, klassieke dumbbells worden ook nog wel eens in het staal uitgevoerd wat de dumbbells minder prettig maakt om mee te trainen en je een grotere kans hebt op beschadigingen.

Omdat deze dumbbells over het algemeen het meest verkocht worden binnen sportscholen heb je hierin vaak ook het grootste aanbod en daarmee de mogelijkheid voor veel kilogram opties. Aangezien kleine stappen zetten binnen je training belangrijk is om stappen te blijven zetten kan dit een belangrijke factor zijn om voor deze dumbbells te kiezen.

Een klein nadeel kan zijn dat als je veel gewichten nodig hebt je met de racks (opslagrekken voor dumbbells) vaak op erg grote rekken uitkomt die zich niet goed lenen voor kleinere fitnessruimtes of homegyms.

pu-dumbbells

Hexagon dumbbells

Hexagon dumbbells zijn net als de klassieke dumbbells vaak voorzien van een goede beschermlaag. De dumbbells zijn daarmee fijn om te gebruiken en voorkomen daarmee eveneens geluidsoverlast en schade aan de dumbbell en de vloer. Een ander voordeel van de hexagon dumbbells is dat ze een 6 hoekige vorm hebben. Dit maakt de dumbbell multifunctioneel doordat de dumbbell niet verschuift als die op de grond ligt. Daardoor is de dumbbell ook te gebruiken als pushup steun voor je handen en andere oefeningen waar je een grip voor nodig hebt op de grond.

Tot slot heb je door de hoeken in de dumbbell minder ruimte nodig voor opslag. Er zijn kleine opslagrekken beschikbaar en de dumbbells zijn eventueel op elkaar te stapelen.

perform hexagon dumbbell

Verstelbare dumbbells

Verstelbare dumbbells zijn het beste alternatief voor elke homegym of fitnessruimte die ruimte tekort komt of geld wil besparen. Een verstelbare dumbbell kan je eenvoudig wijzigen in gewicht door schijven er op of af te halen of zelfs eenvoudiger door het handvat te draaien. Hier zijn tegenwoordig tal van passende oplossingen voor die dumbbells van 2 tot maar liefst 40kg kunnen samenstellen.

Belangrijk om te weten voor je hier eventueel voor kiest is een aantal zaken. Zo zit er een enorm kwaliteitsverschil in de type verstelbare dumbbells, Zijn niet alle dumbbells even prettig in gebruik door scherpe/onhandige randen en moet je aanzienlijk voorzichtiger met het materiaal omgaan doordat het een stuk kwetsbaarder is. Een verstelbare dumbbell van 40kg op de grond gooien nadat je jouw herhaling niet meer haalt is uiterst onhandig 😉

verstelbare dumbells

Waar je verder op moet letten bij het kiezen van een dumbbell

Uiteraard speelt kwaliteit hierin een rol. Waar de ene dumbbell stevig in elkaar zit met een goede beschermlaag heb je bij de ander binnen no-time problemen. Zeker als het een verstelbare dumbbell betreft waar je een hoop techniek in 1 dumbbell heb zitten. Daarnaast is de omtrek van het handvat van wezenlijk belang. Sommige dumbbells hebben dikkere handgrepen dan andere dumbbells waardoor ze minder prettig in de hand liggen. Zeer relevant, zeker als je zwaarder komt te trainen. Er zijn ook goedkopere dumbbells op de markt gemaakt van plastic schijven of met gekleurde goedkope beschermlaag. Dit zouden wij ten alle tijden afraden want hierin is vaak de regel: goedkoop is duurkoop.

Conclusie

Voor alle 3 de opties valt wat te zeggen. Een sportschool zal vrijwel altijd kiezen voor de klassieke ronde dumbbells omdat die prettig zijn in gebruik, een mooi design hebben en ze niet de beperking hebben in ruimte.

Voor een Crossfit box, pt studio of homegym kan de hexagon dumbbell hier een perfect alternatief voor zijn. Dit omdat ze makkelijker zijn in opslag en nog meer als de normale dumbbell gemaakt zijn voor intensief gebruik en het geen probleem is om de materialen te laten vallen.

Tot slot zou voor elke homegym of fitnessruimte thuis een verstelbare dumbbell het overwegen waard kunnen zijn. Mits je goed met de materialen omgaat en er duurzaam gebruik van maakt kan dit een hoop tijd en geld besparen.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *