Trainen met machines of losse gewichten?

Inhoudsopgave

Machines vs free weight training

Of je nou van machine naar machine gaat in de sportschool of zo veel mogelijk oefeningen doet met losse dumbells, barbells en andere free weight attributen, kracht training heeft altijd veel grote voordelen zoals: sterkere spieren, betere balans, hogere verbranding, hoger testosteron niveau en tal van andere voordelen.

Toch zal je je vast wel eens afgevraagd hebben of je het beste af bent met het trainen met losse dumbells, barbells en andere free weight oefeningen of op de apparaten die er voor gemaakt zijn. Ik kan je alvast vertellen dat voor beide wat valt te zeggen, in dit artikel gaan we dieper in op de voor en nadelen van beide trainingsvormen zodat je voor jezelf op basis van eigen niveau en voorkeuren een keuze kan maken.

Kracht toename

Zowel trainen met losse gewichten als in machines laat je kracht vanzelfsprekend toenemen. Toch zit er een verschil in de manieren van trainen. Zo zit je in een machine vaak gefixeerd in een bepaalde positie waardoor je slechts 1 spiergroep traint en heel erg specifiek die spier belast. Neem je bijvoorbeeld een dumbell press, squat of deadlift pakt gebruik je altijd meerdere spieren in 1 keer. Zo gebruik je bij een dumbell press natuurlijk je borst om het gewicht te verplaatsen maar zijn ook je core, armen en schouders bezig om het gewicht te stabiliseren en train je zo met dergelijke oefeningen meerder spiergroepen in 1 keer.

Gezien je gehele lichaam of grote gedeeltes van je lichaam ontwikkeld zal dit beter zijn voor algehele krachtontwikkeling. Train je bijvoorbeeld je benen in een apparaat, wil dat nog niet zeggen dat je daarna ook meer kan squatten omdat bijvoorbeeld je stabiliteit of andere spieren in je been niet mee zijn ontwikkeld met de rest van de spieren die tijdens een squat worden gebruikt.

Spiermassa bouwen

Naast het trainen voor kracht is trainen voor spiermassa natuurlijk een van de voornaamste doelen zijn. Ook hier is geen eenduidige winnaar aan te geven en moet er eerst weer wat context worden gegeven voor je hier een beslissing in kan maken. Voor beide valt weer wat te zeggen.

Over het winnen van spiermassa is bekend dat je de spier die je wil laten toenemen in massa moet belasten tegen falen aan, dus tegen het maximale van het kunnen van de spier. Dit betekend bijvoorbeeld dat als je jouw borst spieren zou willen laten toenemen in massa je het maximale gewicht moet opzoeken van wat je borst kan hebben tijdens bijvoorbeeld een dumbell press of machine press.

Hierin hebben we het net gehad over het voordeel van losse gewichten dat je hierbij meerdere spieren tegelijkertijd ontwikkeld. Toch kan het voor het ontwikkelen van spiermassa voordelig zijn om dit op een machine te doen. Zie het als volgt:

Als je jouw borst maximaal wil belasten op een dumbell press of bench press, ben je afhankelijk van andere spieren als het gaat op bijvoorbeeld je stabiliteit. Dit vergt niet alleen goede ontwikkeling in de andere spieren maar ook focus van jou als persoon om uberhaupt in de buurt te komen van de maximale kracht output en dus het trainen richting falen.

Hierin kunnen andere spieren dus een beperkende factor worden bij het trainen naar het maximale van je kunnen op de desbetreffende spier. Daarom kan het zeker in het geval van het bouwen van spiermassa werkbaar zijn om (ook) met apparaten te werken

Motoriek en beweging

Als je puur kijkt naar de bewegingen die je moet doen bij bepaalde oefeningen zit er natuurlijk ook een groot verschil in of je met losse gewichten of machines traint. Zo hebben machines bijvoorbeeld oefeningen die je niet zou kunnen vervangen met los gewicht in veel gevallen. Denk daarbij aan een leg extension, of een fly machine. Dit geeft dus het voordeel dat het enkel op die manier uit te voeren is.

Een machine is gemaakt voor het trainen met een goede vorm en techniek en forceert je in veel gevallen de oefening dus juist uit te voeren. Dit kan als beginnend sporter zeer voordelig werken. Daarnaast kan een machine ook de mogelijkheid geven om gedurende een blessure toch bepaalde spiergroepen te trainen omdat op deze manier meer geïsoleerd en om bepaalde spieren heen te trainen is.

Dit kan echter ook nadelen hebben. Waar een machine natuurlijk gemaakt is voor het juist uitvoeren van een oefening, wordt een dergelijk apparaat gemaakt op een gemiddelde bouw voor de gemiddelde sporter. Het kan dus prima het geval zijn dat een bepaald apparaat voor jou alles behalve juist aanvoelt en de uitvoering juist blessures triggert in plaats van voorkomt. Het is dus belangrijk om bij eigen aanschaf toestellen te testen op eigen gebruik.

Conclusie

Voor zowel het trainen met losse gewichten als met (plate loaded) machines zijn verschillende voor en nadelen te benoemen. Zoals het geïsoleerd trainen, meer of minder te kunnen focussen op kracht, balans en het bouwen van spiermassa. Het is belangrijk om op basis van jouw persoonlijke situatie hier een keuze in te maken en je goed te laten adviseren voor je zelf apparatuur aanschaft. Of misschien wel een trainingsschema krijgt onder begeleiding in een sportschool.

Advies over het aanschaffen van apparatuur? Neem contact met ons op

Coaching & begeleiding bij het sporten? Neem dan hier contact op

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *