Waarom ik (niet) kies voor multifunctionele fitnessapparaten

Inhoudsopgave

De fitnessindustrie is er een van innovatie, maar ook van hypes. Multifunctionele fitnessapparaten zijn daar een perfect voorbeeld van. In theorie klinken ze als een droom: één apparaat dat alles kan, van bankdrukken tot lat pulldowns. Maar in de praktijk laat de kwaliteit en effectiviteit nogal eens te wensen over. Zo zit je in een gemiddeld multifunctioneel apparaat compleet opgevouwen of rammelt die bij aanschaf al bijna uit elkaar. In dit artikel duik ik dieper in de voor- en nadelen van deze apparaten, en leg ik uit welke selectie de Gym Inrichting-test heeft doorstaan.

Wat zijn multifunctionele fitness apparaten?

Dit zijn machines die ontworpen zijn om meerdere oefeningen mogelijk te maken op 1 apparaat. Zo heb je natuurlijk een squatrack waar je tal van oefeningen mee kan doen, maar dit principe hebben ze ook doorgetrokken in verschillende apparaten. Zo is met 1 apparaat 2 of zelfs meer oefeningen voor verschillende spiergroepen uit te voeren De apparaten kunnen een zeer interessante optie zijn of lijken voor situaties waarin ruimte of geld bespaard moet worden. Ik wil graag een onderscheid maken in 2 type multifunctionele apparaten. Je hebt namelijk grote apparaten waarin verschillende apparaten aan elkaar worden verbonden, zoals een crossover jungle station, en multifunctionele apparaten waarin er op 1 apparaat door het ander instellen van de machine er een compleet andere oefening kan worden gedaan, zoals ik bijvoorbeeld op de foto hieronder weergeef.

Multifunctionele fitness machine

Waarom ik multifunctionele fitness apparaten meestal afraad

Inbreuk op kwaliteit en specialisatie

Het grootste probleem is het gebrek aan specialisatie. Als je een apparaat hebt dat bedoeld is voor tien verschillende oefeningen, is de kans groot dat het niet optimaal is voor een bepaalde oefening. Het is zoals het gezegde: “Jack of all trades, master of none”. Dus simpel gezegd, hoe meer oefeningen je er mee kan, hoe groter de kans dat je enorm inlevert op kwaliteit en functionaliteit op de oefeningen die je daadwerkelijk kan doen.

Kostenbesparing vs functionaliteit

De initiële kostenbesparing lijkt aantrekkelijk, maar op de lange termijn kan het je meer kosten. Dit komt doordat de effectiviteit en kwaliteit van je training verminderd zijn. Binnen een homegym komt een dergelijk apparaat vaak te verstoffen of beland die op marktplaats terwijl je, als je het gebruikt voor klanten afbreuk doet aan de dienst die je kan leveren

Verstelbaarheid & range of motion

Een fitness apparaat is er voor gemaakt dat je een bepaalde oefening goed en volledig uit kan voeren. Wanneer een apparaat meerdere functionaliteiten heeft lever je hier vaak op in, doordat bepaalde onderdelen in de weg zitten of je er juist niet goed bij kan. Zo is het apparaat vaak zo ontworpen dat het aardig goed werkt voor iemand met een gemiddelde lengte, maar wanneer je iets langer bent of kleiner bent je er opgevouwen in komt te zitten of er juist niet goed bij kan.

Mechanica

Hoe meer bewegende onderdelen, hoe kwetsbaarder het vaak is. Ik sommige gevallen is dit zo extreem dat het apparaat al rammelt als het voor het eerst in elkaar zit. Zeker bij zware belasting is dit natuurlijk zwaar onwenselijk en draagt dit alle behalve bij aan een goede training.

Er zijn uitzonderingen!

Hoewel ik over het algemeen terughoudend ben, zijn er uitzonderingen op de regel. Deze apparaten hebben een doordacht ontwerp en bieden een goed gebalanceerde combinatie van functionaliteit en kwaliteit. Bij deze apparaten is het dus daadwerkelijk mogelijk om zowel ruimte als geld te besparen in veel gevallen, mits je hierin goed kijkt naar jouw persoonlijke situatie en de machine daar op afstemd.

Een aantal machines die de “Gym Inrichting test fase” hebben doorgemaakt en hebben overleeft zijn de volgende machines:

Perform Lat pulldown – low row

Voordelen: Zware weightstack van maarliefst 130 kilo, daarnaast een zeer compact model wat de pulldown low row geschikt maakt voor vrijwel elke situatie. Waar bij deze combimachines de low row vaak vanuit een rare hoek komt is deze machine zo ontworpen dat de kabel onderlangs komt en je op de grond kan zitten voor een goede low row variant.

Nadelen: Er zitten meer bewegende onderdelen; kabels & katrollen in dan in een low row of een lat pulldown apart. Dat maakt dat je eerder te maken krijgt met slijtage onderheven onderdelen. Daarnaast is de kwaliteit van de bekleding minder als de A kwaliteit in de sportschool, maar de prijs is natuurlijk ook onvergelijkbaar.

GymFit leg curl/leg extension

Voordelen: Een weightstack van 100kilo wat de machine geschikt maakt voor gevorderde sporters en studio’s. Het grootste nadeel bij dergelijke machines is normaal gesproken de verstelbaarheid van been en rug steunen waardoor je niet goed uitkomt met ongebruikelijke lengtes. Daarin tegen is deze machine perfect te verstellen en voor vrijwel iedereen perfect te gebruiken.

* **Nadelen**: Vrijwel geen nadelen te noemen. Wel wat complex om in elkaar te zetten, maar dat kan je natuurlijk uitbesteden.

GymFit Adductor/abductor

Voordelen: Een weightstack van 100kilo wat de machine geschikt maakt voor gevorderde sporters en studio’s. Daarnaast wederom goed verstelbaar wat het een zeer geschikte machine maakt zowel qua functionaliteit als qua prijs.

* **Nadelen**: Vrijwel geen nadelen te noemen. Wederom wel vrij complex om te installeren.

Multifunctionele fitness machine, hack squat, leg press

ATX/ Titanium Leg press/hack squat

Voordelen: Hier zien we het zeer veel fout gaan, een leg press hack squat variant waarbij maar matige range gehaald kan worden en je bedrogen uit komt. Ondanks dat we het ATX apparaat zelf niet actief leveren een absolute aanrader vanuit onze ervaring in de markt.

Nadelen: Zijn enorm veel goede alternatieven op deze machine wat het niet perse altijd de meest interessante optie maakt. Daarnaast heb je voor bijvoorbeeld een leg press een zeer beperkt voeten vlak wat het, zeker bij zeer zware belasting en professioneel gebruik niet tot de beste optie maakt.

smith machine, multistation, squatrek

Multistation (squatrack, smith machine & pulley station in 1)

Voordelen: Enorm complete oplossing voor homegyms of andere ruimtes waar je op zeer beperkte oppervlakte zo veel mogelijk trainingsopties wil creëren. Maakt vrijwel elke oefening mogelijk wat je met een squatrack, smith machine of pulley station kan doen. Zo goed als complete sportschool in 1 apparaat.

Nadelen: Waar je dermate veel zaken combineert lever je altijd iets op kwaliteit in. Zo zijn wij, zeker bij zeer intensief of professioneel gebruik meer voorstander van het squatrack en pulley station los trekken. Mede zodat je met meerdere mensen tegelijk kan trainen.

Daarnaast zit er enorm veel kwaliteit verschil in de producten die op dit gebied op de markt worden gebracht. Zeker geen goedkope machine dus absoluut de moeite waard om zeer goed advies over in te winnen.

Conclusie

Als het gaat om het inrichten van een gym, is het mijn advies dat je beter kunt investeren in kwaliteit en specialisatie dan te bezuinigen op apparatuur die op papier veel belooft, maar weinig levert. Afspraak is afspraak: bij Gym Inrichting leveren we we alleen machines waar we zelf 100% achter staan. Dat wil niet zeggen dat dit voor elke situatie gelijk is. Daarom denken we graag situatie afhankelijk met je mee.

Neem gerust contact met ons op.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *