Hoe groot moet de ruimte voor je homegym zijn?

Inhoudsopgave

Wat je moet weten voor het bouwen van je homegym

Je wil af van het sporten in drukke sportscholen, afhankelijkheid van openingstijden en andere zaken waardoor je liever thuis sport. Maar waar moet je beginnen? En wat heb je nodig om goed te kunnen trainen? In dit artikel nemen we je mee waar je op moet letten voor je jouw homegym gaat inrichten en wat maakt dat jij de juiste materialen aanschaft.

Hoe je deze homegym inricht is namelijk sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals ruimte, budget en sportvoorkeuren. Woon je in een appartementje, heb je een kamer over en wil je wat yoga en simpele krachtoefeningen doen ziet jou inrichting er natuurlijk compleet anders uit als iemand die een grote schuur heeft, bodybuilding doet en af wil van de sportschool.

Zoals je kan voorstellen zal je altijd moeten kijken naar wat jij belangrijk vindt en wat daar op aansluit. In dit artikel gaan we in op de verschillende opties die je hebt en wat belangrijk is om rekening mee te houden voor je kiest voor bepaalde apparatuur.

Is de ruimte geschikt?

De eerste factor waar je mee te maken hebt is de ruimte waar je de homegym wil plaatsen. Zo moet je gaan kijken naar de vierkante meters die je nodig hebt, mogelijke belasting en andere zaken zoals geluidsoverlast.

Wil je een ruimte hebben om wat simpele sportieve oefeningen te doen zoals yoga, simpele krachtoefeningen met weerstandsbanden, dumbells of kettlebels zal een kleine ruimte meer als voldoende zijn en zou je er voor kunnen kiezen om de vloer te bedekken met een rubberen tegels of enkel een yoga mat aan te schaffen om het sporten comfortabeler te maken.

Ben je op zoek naar een manier om aan je conditie en kracht te werken komt er zeker meer bij kijken als een kleine ruimte met wat simpele attributen. Doordat je meer apparatuur nodig zal hebben, meer gewichten nodig zal hebben en waarschijnlijk een stuk actiever zal zijn in de ruimte is het belangrijk om te gaan kijken naar de oppervlakte, belasting en dingen als geluidsoverlast.

Grootte van de ruimte

Een ruimte van 10 vierkante meter is minimaal maar tegenwoordig al een hoop te creëren door de mooie mogelijkheden van multistations die er tegenwoordig zijn. Een fiets of loopband is ook al gauw ergens in te plaatsen. Zo is er in een redelijk kleine ruimte al een hoop te doen. Met verstelbare dumbells, barbells en accessoires voor je multistation zijn een hoop kracht oefeningen te doen op een kleine oppervlakte. Al zou dit je nog niet alle mogelijkheden geven die een sportschool je bied. Gezien de ruimte zal je altijd een keus moeten maken tussen wat je thuis zou willen trainen, aangezien je slechts plek hebt voor 1 á 2 toestellen.

Een wat grotere ruimte van een 20-30m3 geeft al gayw een hoop meer mogelijkheden. Zo is er naast een Multistation of krachtstation ook wat cardio apparatuur toe te voegen. Of kan je naast je multistation nog wat platloaded of andere fitness apparaten kwijt voor bepaalde oefeningen die je met een multistation niet kan uitvoeren. Je kan zo vrijwel alle spiergroepen goed trainen of meerdere vormen van cardio doel in je eigen homegym!

Hoe groter de ruimte hoe meer er mogelijk is natuurlijk 😉 Heb je 30+ vierkante meter beschikbaar is vrijwel alles mogelijk wat in een sportschool ook mogelijk zou zijn. Zo kan je natuurlijk de klassieke oefeningen uitvoeren met dumbells, barbells en andere oefeningen in een rack of met kabels maar is er daarnaast ook meer dan voldoende ruimte om je favoriete kracht en cardio apparaten toe te voegen. Hiervoor zijn natuurlijk als nog mooie ruimte besparende opties te kiezen waar je gemakkelijk verschillende oefeningen op 1 apparaat kan uitvoeren.

Moet de ruimte op de begane grond zijn?

De ruimte voor jouw (home) gym hoeft zeker niet op de begane grond te zijn. Wel is het belangrijk om rekening te houden met belasting van de vloer en eventueel geluidsoverlast van gewicht wat je optilt en weer op de vloer zet.

Grote fitness machines, zeker als je ook zwaar traint met barbells en gewichten kan je honderden kilos belasting hebben per m2. Niet elke vloer is hiervoor geschikt en dus is het zeer verstandig om dit vooraf uit te zoeken of je te laten adviseren of de ruimte geschikt is voor dergelijke belasting.

Daarnaast is het vanzelfsprekend goed om rekening te houden met geluidsoverlast voor bijvoorbeeld je buren. Als je steeds zware gewichten op de (verdiepings) vloer gooit zal dit erge geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Dit is te voorkomen door bijvoorbeeld de vloer te bedekken met rubber tegels of een deadlift plateau.

Conclusie

Vrijwel elke ruimte kan geschikt zijn voor het bouwen van jouw homegym. Hierbij is het dus belangrijk om te kijken naar je trainingsvoorkeuren en de mogelijkheden die je zou willen hebben binnen je homegym. Vanuit daar kan je bepalen of je ruimte geschikt is op basis van oppervlakte, belastbaarheid van de vloer en andere zaken als bijvoorbeeld hoogte van plafond, kans op geluidsoverlast en andere zaken.

Benieuwd of jouw ruimte geschikt is voor een homegym en wil je dit eens in 3D zien? Vraag vrijblijvend een 3D tekening en homegym plan aan.

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen

Rien Venhuizen, eigenaar van Gyminrichting.nl, is een gedreven ondernemer en fitnessliefhebber. Met jarenlange ervaring in de fitnessbranche heeft hij Gyminrichting.nl opgericht om hoogwaardige fitnessapparatuur en professionele inrichting te bieden. Rien deelt zijn diepgaande kennis via artikelen op de website, waarin hij trends en tips over fitness deelt. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft Gyminrichting.nl leiden naar nieuwe hoogten. Rien Veldhuizen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde levensstijl door state-of-the-art gyminrichting toegankelijk te maken voor iedereen.

LinkedIn